A jó piskóta alapreceptje :
Tojásonként 2 dkg cukrot és 2,5 dkg lisztet számolunk.
26cm-es tortakarikához:
-8 tojás
-16 dkg cukor
-20 dkg liszt
A tojásokat kettéválasztjuk.A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukor 2/3 részével.
A tojások sárgáját a maradék cukorral habosra keverjük.Akkor jó ha már kezd kifehéredni és habosodni.Amikor elkészült akkor a habbá vert fehérjét apránként hozzáadjuk és óvatosan összeforgatjuk,hogy a hab meg ne törjön.Majd a lisztet apránként rászitáljuk és óvatosan azzal is összeforgatjuk.Ha elkészült egy 26 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beletöltjük a tojásos masszát.Előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütjük majd kisebb hőfokra kapcsolunk és még így sütjük kb. 10-12 percig.Ha megsült akkor a piskóta tetjét meglisztezzük és óvatosan egy tortarácsra borítjuk.Ha kihűlt akkor kivágjuk a formából és lapokra vágjuk.
A kakaós piskótát is így készítjük csak kevesebb liszttel és 2-3 dkg kakaóporral keverjük el.
Piskóta tekercs alapreceptje:
Hasonlít a sima piskótára csak itt a tojásokhoz 2 dkg lisztet adunk.
Ugyanúgy készítjük mint a sima piskótát.A összeforgattuk a tojásos masszát akkor egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk és vékonyra elhúzzuk.Előmelegített sütőben kb.10-15 percig sütjük.Ha megsült liszttel meghintjük a tetejét és óvatosan feltekerjük.Én egy konyharuhát is megszoktam vizezni és ezzel takarom le.Ha kihűlt lehúzzuk róla a sütőpapírt és már tölthetjük is a megfelelő krémmel.
Alapkrémek:
-főzött krém
- vajas krém
Főzött krém:
A főzött krémet pudinggal szoktam elkészíteni,de van aki lisztes megoldást választja.
Az ízlés szerinti pudingot 3 dl tejjel és 3-5 evőkanál cukorral elkeverjük és lassú tűzön állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük.
Kihűtjük és 20 dkg margarinnal habosra keverjük.
Ízlés szerint ízesítjük.
Vajas krém:
25 dkg margarint 25 dkg porcukorral habosra keverünk.Egy -két evőkanál tejszínnel javíthatunk az állagán.Ezután tetszés szerinti ízre készítjük el.